Hajléktalan emberek egészségügyi helyzete Magyarországon

A hajléktalan ellátásban dolgozó szakemberek többsége egyetért abban, hogy a hagyományos egészségügyi ellátás keretein belül gyakran nem megoldható a hajléktalanok elhelyezése, ellátása. Egyetértés van abban a tekintetben is, hogy a hajléktalan emberek egészségügyi ellátása a hajléktalanellátás határterületén lévő probléma. Vannak, akik ellenzik a külön hajléktalanok számára fenntartott egészségügyi szolgáltatásokat, mondván, hogy nem lehet megkülönböztetni az ellátásban szegényeket és nem szegényeket, hiszen az ellátások állampolgári jogon járnak mindenkinek és vannak, akik szerint ezekre a speciális, hajléktalan-ellátási formákra nagyon is szükség van, hiszen nélkülük ezrek halnának meg az utcán, betegen, ellátatlanul.

A beteg hajléktalan emberek talán a legnehezebb helyzetben lévő kliensek, minden tekintetben kiszolgáltatottak, ezért a szakemberek részéről a legtöbb tudás mozgósítását, a társadalomtól pedig a legtöbb törődést, anyagi áldozatvállalást igénylik.

Az írás a magyarországi hajléktalan emberek egészséghez való jogáról, egészségi állapotáról, és egészségügyi ellátásukról kíván összefoglaló képet adni.

(Papp Ákos)

Kapcsolódó anyagok