Változik a szociális rendszer finanszírozása

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleménye szerint a krízisközpontok állami finanszírozásának átalakításáról és a határon átnyúló gyermektartási ügyekkel kapcsolatos igények érvényesítésről döntött a kormány.

A jövőben a szociális munka és a krízisközpontok forrásait pályázati úton három évre kiválasztott szolgáltatók útján kívánja biztosítani a kabinet. Az állam csak konkrét szolgáltatásokat finanszíroz majd, így a támogatás mértéke azok minőségétől függ - áll a közleményben.
   
Az utcai szociális munka a jövő év elejétől kikerül a kötelező önkormányzati feladatok közül, pályázati úton elnyerhető, központilag finanszírozott szolgáltatássá válik - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában. A pályáztatás lehetővé teszi a jelenleginél nagyobb támogatás elnyerését, ugyanakkor biztosítja azt is, hogy valóban csak a megfelelő szakmai színvonalat nyújtó szolgáltatók kapjanak költségvetési juttatást.
   
A kormány döntése nyomán könnyebb lesz a határon átnyúló gyermektartási ügyekkel kapcsolatos igények érvényesítése. A gyámhivatalok elsődleges feladata a tartásdíj-leszállítási vagy a -megszüntetési kérelmek esetén a belföldi jogosult, egyéb esetekben pedig a tartásdíj fizetésére kötelezett meghallgatása, és erről jegyzőkönyvet is felvesznek.

Újdonság, hogy a jegyzőkönyv felvételével és annak a közigazgatási tárca részére történő megküldésével a gyámhatóság feladata be is fejeződik. A további eljárás és a tájékoztatás már a szakminisztériumhoz tartozik.
   
Az állam kiemelt feladata a családok védelme és a gyermekek fejlődésének elősegítése, ennek egyik fontos területe a külföldi vonatkozású tartási ügyekben az ügyfelek jogérvényesítéséhez adott segítségnyújtás - zárul a minisztérium közleménye.

MTI