Szakmai anyagok

A dokumentumban a 100látó alapítvány 2014. évi beszámolója olvasható.

Köszönjük érdeklődését!

A Százlátó üveg Alapítvány 2014. május 31-ig nem terjesztett elő közhasznú jogállás iránti kérelmet, így továbbiakban alapítványi formában működünk tovább. Közhasznú jogállásunk 2014. június 1-jei hatállyal törlésre került.
Alapvető célkitűzéseinket és csoportjaink szakmai működését, ezen változtatás nem befolyásolja.

A dokumentum a 100látó alapítvány 2013. éves beszámolóját tartalmazza.

Köszönjük érdeklődését!

Közhasznúsági jelentés 2012

A dokumentumban az alapítvány éves beszámolóját olvashatja.

Köszönjük érdeklődését!

Nem könnyű eligazodni a jogszabályok sokaságában, sem az ellátásokban érintetteknek, sem az ügyintézőknek, sem az ellátások iránt érdeklődőknek. Szociális ellátórendszerünk meglehetősen szerteágazó. Bizonyos ellátások az időskorúakat érintik, mások a megváltozott munkaképességűeket, a fogyatékosokat, a gyermeket nevelő családokat, a hajléktalanokat.
Nehezíti a tájékozódást a jogszabályok gyakori változásán túl az is, hogy az ellátások igénylése és megállapítása különböző szervek hatáskörébe tartozik.

A burn-out angol szó, jelentése: kiégés. Abban a formában, hogy burnout - mint fogalom - eredetileg a technológiában használták, a működő energiaforrás fokozatos gyengülését értették rajta, egészen annak megszűnéséig.
A magyar nyelv mindennapos szóhasználatában viszonylag ritkán alkalmazzuk ezt a kifejezést. Többnyire más igekötőt kapcsolunk az égni igéhez, mint például megégünk, elégünk, néha leégünk. Kiégni a villanykörte szokott, esetleg – ami a dolgozat témájához már közel jár - az elfásult, elfáradt embereket jelölik meg így.

Úgy tűnik nyílik az olló az egészségügyben: a hajléktalanokat ellátó egészségügyi intézmények mellet, megjelennek a jómódúak egészségügyi intézményei. Ez utóbbi kizárólag piaci elven működik, a hálapénz itt szükségtelen.

A módszer J. L. Morenótól (1889-1974) származik, aki 1922-ben alapította meg Bécsben a „lélek cselekvő színházát” és elkezdi kialakítani a pszichodráma módszerét. 1925-ben kivándorol Amerikába. 1935-ben Beaconban megalapítják az első pszichodráma színházat, pszichodráma irányzatú klinikát, és 1942-ben megnyílik New Yorkban az első pszichodráma intézet. Ezt követően a pszichodráma az egész világon elterjed. Magyarországon Mérei Ferenc honosította meg a módszert, 1976-ban kezdetét vette a „Pszichodráma Műhely Csoport” kialakítása és munkája.

A hajléktalan ellátásban dolgozó szakemberek többsége egyetért abban, hogy a hagyományos egészségügyi ellátás keretein belül gyakran nem megoldható a hajléktalanok elhelyezése, ellátása. Egyetértés van abban a tekintetben is, hogy a hajléktalan emberek egészségügyi ellátása a hajléktalanellátás határterületén lévő probléma.