Hajléktalan emberek egészségügyi helyzete Magyarországon

A hajléktalan ellátásban dolgozó szakemberek többsége egyetért abban, hogy a hagyományos egészségügyi ellátás keretein belül gyakran nem megoldható a hajléktalanok elhelyezése, ellátása. Egyetértés van abban a tekintetben is, hogy a hajléktalan emberek egészségügyi ellátása a hajléktalanellátás határterületén lévő probléma. Vannak, akik ellenzik a külön hajléktalanok számára fenntartott egészségügyi szolgáltatásokat, mondván, hogy nem lehet megkülönböztetni az ellátásban szegényeket és nem szegényeket, hiszen az ellátások állampolgári jogon járnak mindenkinek és vannak, akik szerint ezekre a speciális, hajléktalan-ellátási formákra nagyon is szükség van, hiszen nélkülük ezrek halnának meg az utcán, betegen, ellátatlanul.

A beteg hajléktalan emberek talán a legnehezebb helyzetben lévő kliensek, minden tekintetben kiszolgáltatottak, ezért a szakemberek részéről a legtöbb tudás mozgósítását, a társadalomtól pedig a legtöbb törődést, anyagi áldozatvállalást igénylik.

Az írás a magyarországi hajléktalan emberek egészséghez való jogáról, egészségi állapotáról, és egészségügyi ellátásukról kíván összefoglaló képet adni.

(Papp Ákos)

Kapcsolódó anyagok

Rólunk

Az Alapítvány elnevezése a Tenyeremre tettem a lelkem… című József Attila versből származik:
„Tenyeremre tettem a lelkem:
Nézd meg, milyen szép százlátó üveg!”
A „százlátó üveg” mint szimbólum, azt a törekvést jelenti számunkra, hogy segítő munkánk során igyekszünk sokszínű válaszokat keresni. Alkalmazzuk a szociális munka, mentálhigiéné és pszichológia eszköztárát. Fő célkitűzésünk a mentális és addiktológiai problémákkal küzdő emberek támogatása.
Az Intaházi pszichiátriai és addiktológiai rehabilitációs osztály kiemelt együttműködő partnerünk.

Kapcsolat

Százlátó üveg Alapítvány

Alapító: Faludy Judit
Kuratórium elnöke: Papp Ákos
Hivatalos székhely: 1053 Budapest, Ferenciek tere 4. 3. 10/a
Alakulás éve: 2009
Bírósági bejegyzés száma: 10725
Bankszámlaszám: 11707024-20473556-00000000 (OTP Bank Zrt.)
E-mail: szazlatouveg@gmail.com
Adószám: 18198960-1-41